kvinde på elcykel

Hvilken elcykel skal jeg vælge? En begynderguide

”Det er vel bare en blanding af en cykel og en knallert!” er der mange, der tænker, når de for første gang skal vælge en elcykel, men de bliver ofte overrasket over det massive udvalg af muligheder. Uanset om cyklen skal bruges i erhverv, til pendling eller blot til at aflevere børnene, er der nemlig mange faktorer, man skal overveje. Mange ender derfor med at vælge det første, det bedste, fordi de ikke kan overskue udvalget, og fortryder så med tiden. Vi forstår dem faktisk godt. Derfor har vi lavet denne begynderguide, du kan ty til, når du tænker “Hvilken elcykel skal jeg vælge?”

 

Mange af vores kunder beder os om hjælp, fordi de er blevet fuldstændigt overvældede i deres egen vej gennem informations-junglen, når de har søgt efter deres nye transportmiddel. Mulighederne er utroligt mange og vi kan udmærket forstå, at man som førstegangskøber bliver ør i hovedet af det. Derfor har vi laver denne lille opslags-guide, du kan bruge, når du skal på jagt efter din nye, eldrevne jernhest.

 

Center-, front eller baghjulsmotor?

Til at starte med er det en god ide at sætte sig ind i de forskellige typer af motorer, der findes, for de kan meget forskellige ting.

 

  • Centermotoren er nok den mest alsidige model, man kan vælge. Der er mere plads til batterier midt på cyklen end på både for- og baghjul, hvilket gør det muligt at vælge batterier med større kapacitet.Elcykler med centermotor er oftest de mest stabile og sikre at køre på, fordi vægtfordelingen er mere ligelig på hele cyklen. De har af den grund også ofte en lidt højere pris end de to andre. Det skyldes, at teknologien er mere avanceret generelt.

    Føreren får som udgangspunkt mere koncentreret motion på en elcykel med centermotor, fordi assistancen øges i takt med ens eget tråd. Det vil sige, at jo hårdere, du træder dig i gang, desto mere hjælp kan du få fra motoren.

    Den umiddelbart eneste ulempe ved modellerne med centermotor er, at de kan være for tunge at træde i gang for folk med nedsat styrke i benene og underkroppen. Det er derfor altid vores anbefaling, at du prøver de forskellige modeller, før du køber en.

 

  • Frontmotoren sidder mellem egerne på forhjulet. Frontmotorer kan for mange virke som det oplagte valg, fordi cyklerne ofte er lettere og billigere end de to andre motorer. Man kommer hurtigere op i fart og skal ofte hjælpe mindre til selv.

    Fordelen kommer dog naturligvis også med ulemper. Cykler med frontmotor kan være sværere at styre – især i glat og vådt føre. Deres tyngdepunkt er anderledes end det på traditionelle cykler, hvilket mange skal bruge lang til på at vænne sig til.

    I øvrigt har elcykler med frontmotor en tendens til at trække en fremad, selvom man ikke træder i pedalerne. Det er derfor ikke en 1:1 oplevelse sammenlignet med traditionel cykelkørsel, og den er derfor ikke for alle.

 

  • Baghjulsmotoren kan sammenlignes med en bil med baghjulstræk. Hvor de to ovenstående typer trækker dig frem, skubber baghjulsmotoren dig i stedet.Elcykler med baghjulsmotor føles mere sporty at køre på, fordi siddestillingen er anderledes end de to andre. De er utroligt stabile, fordi vægtfordelingen er mere “naturlig” at køre på for de fleste.

    Der er ikke mange ulemper ved baghjulsmotoren på papiret. Faktisk kommer det primært an på personlig præference, da det ikke er alle, der kan lide følelsen af at blive skubbet frem i stedet for at blive trukket. Derfor vil vi igen opfordre til, at man prøver de forskellige slags motorer, før man bestemmer sig for en.

Du kan se vores udvalg af forskellige motortyper på vores side med elcykler her.

 

Elcykel med eller uden lad?

Skal din elcykel udelukkende transportere dig, eller skal dine børn, partner, forældre eller bedsteforældre med på tur indimellem? Vil du bruge den på længere weekendture med oppakning? Hvis du kan svare ja til de sidste muligheder, så bør du overveje, om din elcykel skal være med lad.

Der findes efterhånden utallige muligheder, når det kommer til ladcykler på el. De sidste par år er både komfort, stabilitet, effektivitet og kvalitet steget markant i forhold til de første elladcykel-modeller, der kom på markedet.

Hvis du overvejer en elcykel med lad, så vil vi opfordre dig til at tage ud og kigge på en masse forskellige enten i vores showroom i Brøndby eller hos en af vores dygtige elcykelkollegaer.

Det er utroligt svært at vurdere både størrelse og udseende på selv de bedste billeder, og ofte ender folk med en anden model end den, de havde tænkt sig, fordi den slet ikke var som de troede, når de så endelig prøvede den.

Ladcykler åbner for en helt ny verden af måder at bruge sin cykel på. Læs eksempelvis vores artikel om vores co-founder Jerk Lassen, som hvert år tager sine venner og børn med på cykeltur rundt i landet.

 

Triobike Taxi er den perfekte elcykel for de pårørende, der gerne vil nyde en cykeltur i den friske luft med et ældre familiemedlem, som måske ikke længere selv kan cykle. Natur og sol i håret bliver man i hvert fald aldrig for gammel til

Triobike taxi er et fremragende eksempel på, at ladcykler kan meget andet end blot at transportere sodavandskasser, mindre børn eller pakker. De giver mulighed for unikke oplevelser med alle generationer.

Normal elcykel eller speed pedelec?

For langt de fleste er en normal elcykel mere end rigeligt til det daglige behov. De fleste elcykler assisterer op til 25 km/t. Især ved kørsel i byer, på kortere distancer og på almindelige cykelstier vil du føle dig susende på en god elcykel.

Du kan godt komme op over 25 km/t på en normal elcykel – så hjælper den bare ikke mere til.

En speed pedelec, derimod, assisterer helt op til 45 km/t. Hvis du primært kører i byer, vil du sjældent få gavn af den funktion. Pendler du på landeveje dagligt og overvejer at skifte bilen ud med en elcykel til netop det, så kan en speed pedelec til gengæld være en god løsning for dig. Det er altså yderst relevant at overveje dit kørselsbehov, når du skal finde ud af hvilken elcykel, du skal investere i.

 

Kan (og bør) jeg købe en elcykel brugt?

Gode elcykler koster flere penge end en middelmådig, traditionel cykel. Og de kan også koste rigtig mange penge afhængigt af model, udstyr osv. Derfor kan vi sagtens forstå, at flere og flere overvejer at købe deres nye elcykel brugt. Er det en god ide?

Som udgangspunkt er der ikke noget i vejen med at købe en brugt elcykel, hvis man ved, hvad man skal lede efter. Her er vores tjekliste af ting, du bør være opmærksom på, hvis du vælger at købe en brugt elcykel:

 

Hvor gammel er cyklen og batteriet? En elcykel, der er passet godt på, kan holde mange år. Dog kan de fleste batterier max holde 5-6 år under de bedste forhold. Vær derfor opmærksom på alderen på især batteriet. Det er i øvrigt muligt at tage batteriet med til et elcykelværksted og få testet batterikapaciteten.

 

Er den vedligeholdt ordentligt? Har den primært stået opbevaret indendørs? Har tidligere ejer overholdt serviceintervaller? Disse er faktorer, som vi dagligt ser gør en forskel. Cykler, som er passet godt på, kører i mange flere år og med langt færre reparationer.

 

Er der en kvittering? Ligesom med traditionelle cykler er der desværre store problemer med stjålne elcykler. Hvis sælger ikke har en kvittering eller hvis cyklen på mystisk vis ikke har et stelnummer, du kan tjekke om er meldt stjålet, så er det et tegn til at afbryde handlen.

 

TWC har jævnligt gode, lettere brugte elcykler på lager. Det kan være eksempelvis være leasingcykler med udløbne leasingaftaler og lignende. Ofte er de i utroligt god stand og vi sælger dem først, når de har gennemgået og serviceret på vores eget værksted. Der er naturligvis også 2 års reklamationsret på vores brugte cykler. Antal og modeller skifter selvsagt, men du kan holde øje med vores nuværende tilbud på denne side, hvor fremtidige, brugte modeller ligeledes vil blive lagt op.

 

Hvor meget vedligehold kræver en elcykel?

Vi får ofte spørgsmål om hvor meget vedligehold, en bestemt elcykel behøver. Svaret er faktisk det samme på de fleste modeller, dyre eller billige. Derfor bør netop den faktor ikke veje tungest, når du går i gang med at finde ud af hvilken elcykel, du skal vælge. Vi plejer overordnet at sige det således:

Tænk på din elcykel som en bil. Det er et transportmiddel med mekaniske og elektroniske komponenter, som vil holde meget længere, hvis du vedligeholder dem korrekt.

Nøjagtigt som en bil vil ruste med tiden, hvis den står ude i regnen hele tiden, vil en elcykel gøre det samme. Ligesom salt om vinteren kan ødelægge hjulene på din bil, hvis det ikke renses, kan det samme ske for dine cykelhjul. Hvis du ikke får din bil serviceret som anbefalet, stiger risikoen for skader betydeligt – præcis som med din elcykel.

 

mand på cykel jakke

Flere af medarbejderne hos TWC pendler hele året – også om vinteren

 

Du kan læse vores mere udførlige håndbog til elcykler, hvis du vil have flere tips og større overblik over de konkrete ting, som gør en forskel for din elcykels levetid.

Hvis du er bekymret for, om du også kan pendle på cykel om vinteren, så anbefaler vi vores guide til at holde sig tør og varm hele året, hvor du kan læse vores tips.

 

Vi håber, at denne guide har gjort dig en smule mindre forvirret. Hvis du stadig er i tvivl om noget, vil vi utroligt gerne hjælpe dig videre. Kontakt os meget gerne på 31332000 for en uforpligtende snak om dine ønsker, drømme og behov.

God tur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Log in with your credentials

Forgot your details?