Elcykel hastighed: Hvor hurtigt må en elcykel køre? 

En elcykels hastighed handler i sidste ende om dig selv – det er nemlig dig, der kører den og trods alt skal træde i pedalerne.

Når det så er sagt, er der nogle naturlige begrænsninger på, hvor hurtigt en elcykel kan og køre – uanset hvor meget ”gas” du selv giver den.

I dette indlæg vil vi gennemgå hastigheder på de forskellige typer af elcykler (gå eventuelt på opdagelse blandt fede modeller i vores elcykel test), så du får et overblik over, hvor hurtigt en elcykel i Danmark egentlig kan køre.

Hvor hurtigt må en elcykel køre?

En elcykel må enten køre 25 km/t eller 45 km/t, alt afhængig af selve elcykeltypen. Der findes nemlig ikke én standard max-hastighed for elcykler – der findes derimod to.

Man skelner mellem de såkaldte ”almindelige” elcykler og så den hurtigere model, speed pedelecs.

De 2 typer elcykel-hastigheder: 25 km/t og 45 km/t

Den almindelige elcykel har en standard lovpligtig hastighedsgrænse sat til 25 km/t.

Det betyder, at elcyklens motor maksimalt kan sende dig op på et kvart hundrede kilometer i timen, når du drøner ud på de danske cykelstier.

Elcykel 45 km/t – er de lovlige at køre på?

På speed pedelecs gælder det derimod, at motoren assisterer dig til en hastighed på op til 45 km/t. Denne grænse er også godkendt ved lov, men kun på denne specielle type hurtig-elcykel.

Både 25 km/t- og 45 km/t-elcykler er i øjeblikket lovlige på danske cykelstier – speed pedelecs (45 km/t) dog kun for folk over 18. Det kan du læse mere om i vores indlæg om regler for elcykler.

Men hvor hurtigt kan en elcykel så køre?

Der er selvfølgelig forskel på ”må” og ”kan”. Der findes nemlig elcykler, der kan køre hurtigere end 45 km/t – og ikke bare lidt, men meget hurtigere.

Verdens hurtigste elcykel

Denne elcykel fra HPC har nemlig en topfart på – og hold nu fast – 119 kilometer i timen! Det ville trods alt give lidt opmærksomhed på de danske cykelstier…

Findes der elcykler, der kan køre 60 km/t?

Du kan ikke købe elcykler lovligt på det danske marked med en hastighed på 60 km/t, men der har været flere tilfælde med tunede elcykler, der er nået op på den hastighed.

For selvom det er ulovligt at køre på tunede elcykler, er det ikke ulovligt at sælge udstyret til at foretage selve tuningen.

Der er da også set flere tilfælde på tunede elcykler på de danske cykelstier, og det har fået cyklistforbundet til at advare mod salg af tuningsudstyr.

Hvor lang tid tager 10 km på en elcykel?

Det er fint med et overblik over de forskellige elcyklers hastigheder, men det store spørgsmål er, hvor effektive som transportmidler de reelt er i praksis.

Derfor vil vi sætte et scenarie op, hvor du skal køre 10 kilometer på en almindelig elcykel med en almindelig elcykel-vægt – og hvor lang tid det cirka vil tage dig.

På en almindelig elcykel kan du som bekendt køre 25 km/t. Hvis vi forestiller os, at du i gennemsnit kører 20 km/t (her er indregnet få stop ved lyskryds og andre forhindringer, der sænker gennemsnitsfarten lidt) – ja, så vil 10 kilometer på elcykel tage dig en god halv time.

Med vind i håret og en afslappet pedallering synes vi selv, at det lyder som en ret fed tur!

 

 

Log in with your credentials

Forgot your details?