cykel tema

Håndbog til elcykel

Tillykke med din nye elcykel!

Vi ved, at den vil bringe dig mange glæder og fantastiske oplevelser på vejene.

Selv de bedste og mest toptunede elcykler skal vedligeholdes. Nøjagtigt som med en bil eller et ur i topklasse, får du kun den ypperste køreglæde, hvis din cykel er passet godt på. Derfor har vi samlet vores bedste tips til at hjælpe dig godt på vej. Ved at følge disse enkle råd kan du minimere risikoen for skader, undgå unødige nedbrud, og sikre, at din reklamationsret bevares. Vi ved nemlig, at mange er dybt afhængige af deres cykel som transportmiddel. Derfor kommer her en lille guide til, hvordan du bedst holder din cykel i topform og undgår, at du må undvære den i længere perioder, fordi den er på værksted.

Vask

Vask jævnligt: Cykler bliver udsat for alskens elementer. Især sne, regn og salt fra vejene kan lave skader med tiden. Sørg derfor for at rense og vaske din cykel jævnligt – især om vinteren. Så holder den meget længere.
Sørg for, at din cykel holder i læ for regn, sne og sol (allerhelst indendørs), så den er skånet bedst muligt for elementernes påvirkning.

Tør af: Sørg altid for at få tørret cyklen ordentligt af, når du har vasket den. Brug et tørt viskestykke eller en klud og kom ind i alle kringelkrogene.

Aldrig højtryksrenser: Brug udelukkende børster samt vand og sæbe fra en spand til at rengøre din cykel. En højtryksrenser kan gøre uoprettelig skade, som kan risikere at koste reklamationsretten.

Batteri

Tag det med: Tag altid batteriet med dig, når du forlader din cykel. Ikke alene mindsker det risikoen for tyveri – det øger også batteriets levetid betragteligt.

Temperatur: Oplad aldrig dit batteri, når det er meget koldt eller varmt. Batteriet skal helst være mellem 10 og 18 grader, før du sætter det til stikkontakten. Når du tager batteriet med ind om vinteren, bør du derfor lade det ligge mindst en halv time ved stuetemperatur, før du oplader det.

Lad det ikke løbe tør: Undgå så vidt muligt at lade batteriet nå 0%, da det kan skade lithiumbatterier. Sæt det til opladning, når det er i nærheden af 20% batteri.
Af hensyn til brandfare bør du heller ikke lade batteriet sidde tilsluttet i længere tid efter, at det er fuldt opladt.

I perioder, hvor du ikke bruger din cykel: Undgå af samme årsag som ovenstående at lade batteriet ligge i længere perioder uden at blive brugt og/eller opladt, da det også kan skade batteriet. Sørg i øvrigt for at lade det op, inden du tager det i brug igen efter længere tids pause.

Lås – eger

To låse: Vi anbefaler altid, at man låser sin cykel fast med to låse, hvoraf mindst den ene bør låses fast til noget, der ikke kan flyttes. På den måde er man langt bedre sikret mod tyveri.

Husk at låse den op: Vi møder ofte kunder, hvis cykler har en eller flere knækkede eger. Langt de fleste gange skyldes det, at de glemmer at låse cyklen op, før de sætter sig op på den og forsøger at træde i pedalerne. Det giver et enormt pres på den enkelte eger, som med tiden bliver svækket og nemmere knækker.

Service

Autoriseret værksted: Sørg altid for, at det er kvalificerede servicefolk, der udfører service og reparationer på din cykel. Det sikrer dig kvalitet og samtidig, at du beholder din reklamationsret.

Jævnlig vedligeholdelse: Overhold altid de anbefalede serviceintervaller for din cykel. På den måde undgås mange skader.

Luft i dækkene

Pump din cykel: Det slider langt mere på dæk, hjul, motor og resten af cyklen, hvis du cykler med flade dæk. Du behøver ikke have adgang til en trykmåler for at sørge for ordentligt tryk i dækkene; sørg blot for at pumpe din cykel cirka ugentligt eller så snart du kan se eller mærke, at de begynder at være flade.

Korrekt brug af gearene

Start lavt: Nøjagtigt som i en bil, bør du altid starte din cykeltur i laveste gear. På den måde undgår du at overvælde motoren og slide den unødigt. Rigtig mange bruger udelukkende de midterste gear på deres elcykel, fordi det er svært at mærke, at man bør skifte, men det gør faktisk en stor forskel for elcyklers levetid. Når du cykler, bør du derfor tænke over hvilket gear, du ville være i lige nu, hvis der ikke var el på din cykel. Så har du en ret god indikator for, hvilket du bør ligge i.

Skift i ”tomgang”: Det kan skadene gearene på enhver cykel, hvis man skifter gear, mens man aktivt træder rundt. Sørg derfor for at lade hjulene trille uden at du træder, når du skifter gear.

Smøring af kæde og forgaffel

Forgaffel: Forgaflen vaskes og tørres af, og benene smøres med en lille smule vaseline for at beskytte dem mod vejsalt i vinterperioden.

Kæde: Har din elcykel kæde, er det en rigtig god ide at rense og smøre den jævnligt. Følg anvisningerne under punktet ’Vask’ og smør derefter kæden med en passende cykelolie. I manualen til din cykel kan du finde ud af hvilken slags olie, der passer til din cykel.

 

Tags :

Log in with your credentials

Forgot your details?