Pas godt på din el-cykel – også om vinteren

20Når cyklen er ens primære transportmiddel, stopper den ikke med at være vigtig, blot fordi temperaturen falder. Rigtig mange danskere pendler på cykel året rundt, og det er vi ekstatiske over at se.

Vil vil gerne bidrage til, at endnu flere tager springet og indser, at en elcykel sagtens kan være både holdbart, komfortabelt og nemt om vinteren såvel som sommeren. Derfor har vi lavet en lille guide til vedligehold af din elcykel i vinterhalvåret, så du både kan nyde dens convenience bedre og så den holder meget længere.

Læs også vores test af elcykler – og vores gennemgang af elcykel hastighed.

Kan jeg køre på min elcykel om vinteren?

Ja, du må gerne køre på elcykel om vinteren, men der er nogle ekstra hensyn, du bør tage. Alle nyere elcykler kan holde til at køre om vinteren, men du skal være særligt opmærksom på vejforholdene, hvis der er sne eller is.

Udover at køre forsigtigt, kan du passende bruge sko, der giver et godt greb i pedalerne. Hold også øje med batteriets ydeevne, da kulde kan påvirke det.

Kan elcyklen tåle frostvejr?

Ja, det er generelt sikkert at køre på elcykel i frostvejr. Dog bør du være opmærksom på, at batteriets ydeevne kan blive påvirket negativt af kulden.

Sørg for at oplade batteriet indendørs, når det ikke er i brug, og vær opmærksom på vejrforholdene for at undgå at glide ud på cyklen.

Bliver elcyklens batteri påvirket af frost?

Elcyklens batteri kan sagtens tåle frost, men frosten kan påvirke elcykelbatteriets ydeevne ved at reducere dets kapacitet midlertidigt. Sørg derfor for at være opmærksom på batteriniveauet og tilpas ruten og kørslen derefter.

Undgå gerne at oplade det i kuldegrader, da dette kan skade batteriet. Opbevar gerne batteriet indendørs, når der er frostgrader.

Få glæde af din cykel i mange (flere) år

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at din cykel – eldrevet eller ej – holder længere og bedre, hvis den primært opbevares i læ og tørvejr, og hvis du løbende får lavet service og selv vedligeholder den derhjemme.

Jævnlige servicebesøg sikrer, at din cykel ikke har små skader, du måske selv overser eller ikke mærker, men som kan risikere at føre til større skader, som med tiden kan blive både langt dyrere og mere besværlige at udbedre.

Din cykel kan sagtens tåle at stå udenfor mens du er på arbejde eller inde i en butik for at handle. En enkelt nat med frost eller to går også fint (bare husk at tage batteriet med dig), men flere nætter i frostgrader har i længden meget stor risiko for at sætte negativt præg på din cykel.

Derfor er det en god ide at finde læ til den. Selv en ting som et overdækket cykelstativ gør en stor forskel, hvis alternativet er, at den står helt uden tag over sig. Allerbedst er det naturligvis, hvis din cykel kan overnatte i et skur eller et cykelrum, men vi har fuld forståelse for, at ikke alle har dette til rådighed.

Få mere inspiration om elcyklen og hvad en opladning koster.

De rette redskaber til vedligehold

Når du har opbevaringen på plads, kan du bevæge dig videre til det egentlige vedligehold. En elcykel af god kvalitet kan sagtens klare regn og slud, men ligesom vores sko såvel som biler har den en fjende: salt.

Når vejene saltes, kan der sætte sig salt i stort set hele skelettet på din cykel. Det slider på samtlige dele. Det er derfor vigtigt, at du jævnligt vasker din cykel med sæbevand og børste i vintermånederne, hvis du bruger den jævnligt. Vask den omtrent hver anden uge og skyl efter med rent vand. Så holder din cykel både bedre og længere.

Husk i øvrigt at tørre vand af cyklen, når det har regnet eller sneet på den, også selvom det kun er en enkelt gang.

En elcykel er en investering. Både i dig selv, din sundhed, den generelle bæredygtighed og fremtiden. Giv dig selv og miljøet de bedste forudsætninger ved at vedligeholde din cykel, så den holder længere og er så behagelig som muligt at køre på.

Log in with your credentials

Forgot your details?