Hvad vejer en elcykel? Alt om elcyklens vægt – inkl. eksempler på letvægts-elcykler

Det er ikke unormalt, at førstegangskøbere af elcykler spørger til cyklens vægt. For kan den samlede vægt ikke hæmme den overordnede køreoplevelse? Bliver det ikke klodset at navigere rundt på cykelstierne – og hvad hvis man skal have elcyklen med i toget eller op på et cykelstativ?

I dette indlæg gennemgår vi derfor vægten på elcykler én gang for alle – herunder hvilken elcykel er den absolut letteste!

Hvad vejer en typisk elcykel?

Vægten på en typisk elcykel ligger generelt mellem 20 og 28 kilo. Denne Winther Superbe 4 vejer f.eks. 22 kilo.

Historien er dog en anden for cargocykler, der vejer op til 50 kilo. Det gælder f.eks. for denne Urban Arrow Family.

Der findes også letvægts-elcykler med en vægt på helt ned til 15-18 kilo – men her vil ulempen typisk være, at motoren er mindre kraftfuld end på almindelige elcykler.

Prisen på letvægts-elcykler vil også oftest være markant højere, fordi cyklen er lavet i karbon. Det er samme princip som ved almindelige cykler – her har en racercykel også en højere pris end en citybike.

Hvad vejer en almindelig cykel til sammenligning?

Almindelige cykler vejer typisk mellem 10 og 20 kilo. Racercykler er de letteste, hvor der findes modeller med en vægt på helt ned under 10 kilo. En almindelig citybike vejer derimod omkring 20 kilo.

Hvordan fordeler vægten sig på en elcykel?

Den ekstra vægt på elcyklen afhænger primært af motoren, der typisk vejer mellem 2-3 kilo på almindelige elcykler og endnu mere på cargocykler. Motoren udgør, sammen med batteriet, den primære vægtforskel på elcykler og almindelige cykler.

En centermotor vejer mere end en forhjulsmotor – men er også kraftigere, så dens ekstra kraft udligner på den måde den ekstra vægt. Centermotoren kan også give en bedre følelse af stabilitet på cyklen, da den, qua sit navn, er placeret centralt på cyklen.

Hvor stor betydning har vægten for elcyklens performance?

Vægten kommer ikke til at have den store betydning for din oplevelse på elcyklen, medmindre du selvfølgelig kører den uden motoren slået til.

Du bør dog være opmærksom på vægten, hvis du ofte skal bære rundt på cyklen – f.eks. op på et cykelstativ eller ind i et tog. Her kan den ekstra vægt være en irritationsfaktor og muligvis noget, du bør overveje i forbindelse med dit køb.

Hvilken elcykel er den letteste?

Her har vi samlet 3 af verdens letteste elcykler – herunder den absolut letteste:

  1. Freicycle er den letteste – med en kampvægt på helt ned til 6,872 kilo. Cyklens vægt er tilmed verificeret af Guiness World Records som verdens letteste!
  2. Ribble Endurance er næste emne i rækken og møder ind med en vægt på 10,5 kilo. Der er altså et stykke vej ned til Freicycle, der dog også er udviklet netop med formålet at ramme så lav en vægt som muligt.
  3. Så er der Hummingbird, der rammer en vægt på 10,3 kilo. Det unikke ved Hummingbird er, at den kan klappes sammen og tages under armen!

Vi har muligvis misset en let model eller to på vores liste – men der er efterhånden så mange forskellige elcykler, at det er tæt på umuligt at opsummere dem alle…

 

Log in with your credentials

Forgot your details?