Får man motion på en elcykel?

Mange tror – ganske fejlagtigt – at man ikke får motion, når man vælger elcykel fremfor en almindelig cykel. Den misforståelse har vi tænkt os at gøre op med i denne artikel, hvor vi har samlet viden om netop det: Hvor meget motion får man egentlig på en elcykel?

 

Elcykel sammenlignet med almindelig cykel

 

Når en mulighed er lettere end en anden, så er mennesker mere tilbøjelige til at vælge den nemme. Det er ren menneskelig natur. Det gælder også i cykelsadlen. Det beviste Science Direct i en undersøgelse af over 10.000 cyklisters adfærd i flere europæiske storbyer. De undersøgte hvor mange minutter, cyklister brugte på motion om ugen. Og de fik et spændende resultat: Dem, der kørte på elcykler, kørte både oftere og længere på deres elcykler, og samtidig var de sundhedsmæssige fordele stærkt sammenlignelige på elcykel og konventionel cykel.

Hvis du vil nørde tallene endnu mere, kan du se hele rapporten her: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S259019821930017X#s0015

Den omfattende undersøgelse viser, at man i særdeleshed får motion på en elcykel. Dels kan man på de fleste elcykler selv justere assistancen, og dels er man mere tilbøjelig til at vælge cyklen over bil, tog eller bus, når den er på el og oplevelsen bliver mere komfortabel.

Science Direct konkluderer i deres rapport, at det er fornuftigt at promovere brug af elcykler, og samtidig at tænke elcykler ind i byplanlægning i fremtiden – et punkt, vi heller ikke kunne være mere enige i og arbejder hårdt for at få på den politiske dagsorden.

 

Hvor meget forbrænder man ved at cykle på elcykel?

En stor misforståelse om elcykling er, at man ikke forbrænder kalorier, når man kører på en elcykel. Den fordom satte Ron fra electricbikeblog.com (https://electricbikeblog.com/many-calories-can-burn-electric-bike/) sig for at undersøge. Han kørte den samme tur på en time to gange: en gang på elcykel med hjælp op ad bakke og en gang uden motor-assistance. Han målte sin hjerterytme hele vejen på begge ture og fik derfor et ret nøjagtigt billede af sin kalorieforbrænding.

Resultaterne talte for sig selv. Med assistance forbrændte Ron omkring 440 kalorier og uden assistance forbrændte han omkring 550.

Alle menneskers forbrænding er forskellige og individuelle, så alles resultater vil også variere her. Der er dog ingen tvivl om, at man i den grad også får motion og forbrænder kalorier på en elcykel.

 

At køre på elcykel er markant bedre end slet ikke at cykle

 

En af de helt store pointer er denne: Du får betydeligt mere motion, når du rent faktisk kommer afsted. Vi oplever ofte, at vores kunder fortæller, at overgangen fra cykel til elcykel har fået dem til markant oftere at vælge at cykle fremfor at tage bil eller offentlig transport. De fortæller, at det blandt andet gør en stor forskel, at de ikke længere skal tænke på at trodse modvind og bakker og møde på arbejde gennemblødte af sved. Det medfører, at de får bevæget sig langt mere end før, hvilket fører til forbedringer i både mentalt og fysisk helbred.

Det gør også, at de kommer op på de anbefalede 30 minutters fysisk aktivitet langt nemmere, fordi aktiviteten er nemt tilgængelig, convenient og praktisk.

Hvis et skift til elcykel kan gøre, at du vælger at tage cyklen på arbejde i stedet for bilen, fordi vind og bakker pludselig er ligegyldige, så er du et tråd i pedalerne tættere på en sundere, mere aktiv og balanceret hverdag. Det er da en no-brainer, ikke?

 

Er det sundt at cykle hver dag?

 

Daglig motion og bevægelse er afgørende for et langt, sundt liv. Det anbefales, at voksne får mindst 30 minutters moderat aktivitet hver eneste dag, som ligger ud over ens andre aktiviteter. Det mindsker risikoen for utallige sygdomme som for eksempel hjerte-kar-sygdomme og mange, mange andre ting.

En tur på elcykel er helt perfekt til netop det. Læs blandt andet, hvordan ni ambassadører for Supercykelstierne tilsammen blev hele 19 år yngre i body-age på blot en måned, fordi de begyndte at cykle til og fra arbejde eller uddannelse:  https://supercykelstier.dk/blog/2017/09/14/elcykler-fremmer-sundheden-markant/

Der er ingen tvivl om, at det er sundt at bevæge sig. Efterhånden er enhver tvivl om, hvorvidt man får motion på en elcykel, også udryddet. Gør noget godt for dig selv, dit helbred og din fremtid: Hop op på elcyklen og kør derudad!

Log in with your credentials

Forgot your details?