Cykelhjelm – hvilken, hvornår og hvorfor?

At det er det mest fornuftige at bruge cykelhjelm, når man bevæger sig ud på stierne, det ved de fleste af os godt. Uanset om du kører på rent rugbrød eller suser afsted på en elcykel med vindenergi, så kan det være utroligt farligt at falde uden cykelhjelm.

Heldigvis bruger omkring halvdelen af voksne allerede hjelm, men vi har et stort ønske om, at det tal ryger kraftigt i vejret i fremtiden. Derfor ser vi det også som en vigtig opgave at formidle viden og informationer om hjelme, så vores kunder og alle andre kan tage det rigtige valg på det bedst oplyste grundlag.

Hvilken cykelhjelm skal jeg vælge?

Når du vælger en cykelhjelm, kan du bl.a. vælge ud fra følgende. Husk altid at spørge din lokale cykelhandler til råds:

  • Vælg en hjelm, der passer til din hovedstørrelse og -form. Hjelmen skal sidde jævnt og stramt, men stadig være behagelig at have på.
  • Sørg for, at hjelmen opfylder relevante sikkerhedsstandarder, som f.eks. CE- eller CPSC-certificeringer.
  • Vælg en hjelm med justerbare stropper og spændesystemer, så du kan tilpasse den til din hovedstørrelse og -form.
  • Vælg en hjelm, der passer til din personlige smag, men vær sikker på at prioritere sikkerhed og komfort først.
  • Vælg en hjelm, der passer til dit budget – og giver den bedste værdi for dig med hensyn til sikkerhed, komfort og funktioner.

Hvordan skal en cykelhjelm sidde?

En cykelhjelm skal sidde jævnt og vandret på hovedet, dækkende panden uden at dække øjnene. Den skal naturligvis være behagelig at have på, og så skal den sidde lige på dit hoved. Det betyder, at den skal sidde parallelt med dine naturlige øjenbryn.

Den skal faktisk sidde så stramt, at den bevæger sig, når du bevæger brynene eller rynker panden. Remmen skal sidde til og strammes, så der kan være to fingre mellem hud og rem uden det føles for stramt.

Den skal være stram nok til at blive på plads, når du drøner afsted, men ikke så stramt, at det er ubehageligt. Spændestropperne skal danne en V-form under ørerne, og spændingen skal være tilpas. Hvis du kan vippe hjelmen foran eller bagtil efter at have spændt den, er den for løs.

Find den rigtige cykelhjelm

For at sikre, at din cykelhjelm beskytter dig så godt som overhovedet muligt (så du kan cykle sikkert til arbejde mm.), er det vigtigt, at den sidder korrekt og er den rigtige slags til den aktivitet, du bruger den til.

Når du skal vælge en model, skal du gøre dig klart, hvad dit behov er. Forskellige hjelme er det optimale valg til mountainbiking, racercykling, landevejscykling osv. Når du har kortlagt dine behov, er det en rigtig god ide at prøve forskellige modeller.

Selvom de fleste gode cykelhjelme efterhånden kommer med filtpuder, så man selv kan justere pasformen, så er selve modellerne også forskellige og passer til forskellige hovedformer. Tag derfor ud til en cykelhandler og prøv dig frem – sådan beskytter du dit hoved bedst.

Hvor længe holder en cykelhjelm?

En tommelfingerregel er, at hvis du bruger din cykelhjelm jævnligt og undgår uheld, så kan den holde i cirka fem år.

Mange tror fejlagtigt, at en cykelhjelm snildt kan holde hele deres voksenliv. Måske tror de endda, at en hjelm uden tvivl er i tip-top stand, så længe der ikke er synlige ridser eller revner i den. Sandheden er dog en lidt anden.

Bruger du den sjældent og holder den fra direkte sol, kan den til gengæld holde op til ti år. Grunden til, at den ikke kan holde evigt, selv uden uheld, er, at solens stråler med tiden nedbryder skallen og gør den mere skrøbelig.

Den beskytter altså dit hoved mindre og mindre jo ældre, den er. Derfor er det en god ide at holde styr på, hvornår du begyndte at bruge din cykelhjelm.

Skift den efter styrt

”Jeg væltede på cyklen – heldigvis havde jeg hjelm på!”, siger folk ofte, når de er styrtet. Det er sommetider akkompagneret af tre gode slag på hjelmen som for at sige ”godt arbejde”. Og der er stor sandsynlighed for, at hjelmen sparede dem for potentielt livsændrende skader, men når den først har gjort sit arbejde en gang, bør den faktisk skiftes ud.

Når skallen på en cykelhjelm rammer asfalten, sender det stød gennem hele hjelmen, hvilket kan resultere i bittesmå revner, som ikke kan ses med det blotte øje. Du har helt sikkert set ruden på et busstoppested, der er fuldstændigt itu, men stadig sidder i rammen og holdes fast. Det er det samme med din cykelhjelm. Den sidder muligvis sammen, men den er skrøbelig og vil beskytte dit hoved langt ringere, hvis du skulle være så uheldig at falde igen.

Det samme gælder, så snart du opdager selv den mindste skramme på din cykelhjelm. Enhver skade kompromitterer styrken i skallen og dermed din sikkerhed. Tjek derfor regelmæssigt din hjelm for mulige skader. Så kan du komme alvorlige uheld i forkøbet.

Det er en investering i din egen sikkerhed og fremtid at køre med den rigtige cykelhjelm. Det er det fornuftige valg. Vi opfordrer derfor alle vores kunder, samarbejdspartnere, leverandører og læsere her til at huske hjelmen. Det er bare en hjelm, men det er en hjelm, der kan redde dit liv.

Hvorfor har du ikke cykelhjelm på?

Hvis man spørger cyklister uden cykelhjelm, hvorfor de ikke har en på, er det ofte de samme svar, der går igen. Her har vi været ekstraordinært løsningsorienterede og fundet simple måder at omgå dem på:

  • ”Jeg har glemt den derhjemme.” Læg hjelmen på dine sko eller din taske, så du ikke kan undgå at huske den. Du kan også hænge den på dørhåndtaget eller klipse den fast på din cykel, såfremt den står et sikkert sted.
  • ”Den er ubehagelig at have på.” Her håber vi naturligvis, at denne artikel allerede har hjulpet dig godt på vej, men kort kan siges: Hvis din cykelhjelm er ubehagelig udover normal tilvænning, så er det den forkerte hjelm til dig. Er den for varm, så kan du finde en med bedre luftcirkulation. Sidder den for stramt, kan du købe en større. Er remmen ubehagelig, kan du købe en ny eller sætte et stykke filt beregnet hertil på, så den ikke irriterer.
  • ”De er grimme!” Hvis du har hørt nogen sige dette eller måske endda selv har ytret ordene, så har du helt sikkert ikke set lige så mange forskellige hjelme, som vi har. Cykelhjelme kan efterhånden passe til enhver stil og smag. Den kan sidde om nakken, være i pink glimmer, have hanekam eller indbygget baglygte, bære enhjørning-horn eller bare være helt monokrom i sort. For 30 år siden var snakken en anden, men i dag er look ikke længere en gyldig grund til at undlade at beskytte sit hoved.
  • ”Den ødelægger mit hår!” Sæt håret, når du kommer frem. Hjelmen gør muligvis dit morgenhår fladt, men det er en lille pris at betale for noget, der skaber så stor øget sikkerhed.

Hvis du stadig synes, at det er for bøvlet med en klassisk cykelhjelm, og at de ovenstående løsninger ikke er nok, så skal du muligvis tænke i nye baner. Det gør vi i hvert fald i Two Wheel.

Både komfort, udseende og frisure-problemerne kan nemlig løses med de – efterhånden meget populære – oppustelige hjelme. Især den innovative hjelm fra Hövding bliver mere og mere efterspurgt og kan ofte spottes i på cykelstierne i gadebilledet. Hverken fladt hår eller “kikset” udseende er altså gyldige undskyldninger længere. Der er noget til enhver.

 

 

 

Tags :

Log in with your credentials

Forgot your details?