madcykel overlay

Aarhus Kommunes Elcykelprojekt – Det virker

Aarhus Kommune evaluerer elcykelprojekt: Positive effekter på bæredygtighed og trivsel

Aarhus Kommune har netop afsluttet en omfattende evaluering af deres elcykelprojekt, hvor de har afprøvet elcykler og el-ladcykler forskellige steder i kommunen. Cyklerne blev leveret af TWC.

Vi har lært enormt meget af projektet og feedbacken og er stolte af at medvirke, når store spillere som kommunerne tør hoppe ud i projekt bæredygtighed. Projektet, som blev iværksat for at fremme bæredygtig transport og reducere byens CO2-udledning, har vist sig at have mange positive effekter.

Øget bæredygtighed og reduktion af CO2-udledning

En af de mest markante resultater af evalueringen er den betydelige reduktion i CO2-udledningen. Elcyklerne har erstattet bilkørsel på mange korte afstande, hvilket har resulteret i en betydelig reduktion af trafikbelastningen og udledningen af skadelige drivhusgasser. Dette skridt fremad i retning af en grønnere by har modtaget positiv feedback fra både medarbejdere og ledelse.

Forbedret mobilitet og tilgængelighed

Elcyklerne har gjort det lettere og hurtigere for medarbejdere at navigere i byen og finde parkering, især i de travle områder. Dette har været særligt nyttigt for sundhedspersonale som hjemmepleje og rehabiliteringsenheder, der ofte har behov for hurtig og nem adgang til forskellige dele af byen. Når de cykler på arbejde, skal de ikke længere spilde tid på at finde en ledig parkeringsbås, hvilket ellers stjæler meget af den dyrebare tid, de har med borgerne.

Især hjemmeplejen kan være hektisk, og hver plejer skal besøge mange borgere hver dag. Det er en stor og meget vigtig del af arbejdet, at der er tid og plads til, at borgerne føler sig set og hørt, hvilket kan være svært at opfylde med et stramt skema – især når man oven i købet bruger unødig tid på at finde parkering. Når der er trafik i byen, er en cykel lige så hurtig – og ofte faktisk hurtigere i myldretid – end en bil. Cyklen suser forbi køerne og kan snige sig ind steder, hvor biler ikke må komme. Derved bliver der frigivet endnu mere tid, så hjemmehjælperne og andre i lignende roller med mindsket stressfaktor kan bruge tiden på det, der er vigtigst: Borgerne.

Positive effekter på skoler og institutioner

I skolesektoren har fem skoler implementeret brugen af elcykler. De såkaldte madcykler, som bruges til at levere mad til børnene, har været en succes. Personalet har fundet elcyklerne med kasse bagpå lettere og hurtigere at bruge end traditionelle ladcykler, hvilket har forbedret effektiviteten og gjort det nemmere at håndtere daglige opgaver. Disse cykler kører mere stabilt, er lettere at pakke optimalt og er en del nemmere at styre rundt i byen.

madcyklen

Denne madcykel har kørt mad ud til forskellige skoler i Aarhus Kommune. Den er rummelig og kan manøvrere gennem bytrafikken langt lettere og mere smooth end en varebil

Forbedret arbejdsmiljø og trivsel

Flere medarbejdere har rapporteret om øget trivsel som følge af elcykelprojektet. At kunne tage en pause fra kontoret og nyde frisk luft, mens man transporterer sig, har vist sig at være en stor fordel. Desuden er elcyklerne billigere i drift end biler, hvilket har medført økonomiske besparelser for kommunen.

En anden fordel er, at en elcykel letter modstanden på cykelturen. Blæser det? Det er ligegyldigt, for motoren hjælper til, så det ikke mærkes. Det betyder, at det er langt mindre udfordring, når man kører rundt blandt sine borgere, som kan bo mange forskellige steder rundt omkring i byen. På den måde får man bevæget sig uden at blive komplet udmattet allerede på vejen hen til at udføre sit meget vigtige arbejde.

Effektivisering i sociale forhold og beskæftigelse

Møllevangs Allé Bofællesskab har også draget fordel af elcyklerne, der har gjort det nemmere for medarbejderne at komme rundt i byen, undgå trafik og lange køer, samt have mere materiale og udstyr med sig. På den måde er der blevet mulighed for endnu flere gode aktiviteter.

triobike

Det er blandt andet modeller som denne, som har givet medarbejdere på plejehjem og døgninstitutioner mulighed for at have beboerne med på tur i den friske luft. Cyklerne har fået Aarhus Kommunes logo på samt teksten “Vi kører med grøn samvittighed”.

Fremtidige perspektiver

Aarhus Kommune ser mange positive aspekter ved elcykelprojektet og overvejer fortsat implementering og udvidelse af lignende initiativer. De observerede fordele tyder på, at elcykler kan være en værdifuld del af fremtidens bæredygtige bytransport, der både gavner miljøet og øger medarbejdernes trivsel.

Aarhus Kommunes erfaringer med elcykler, leveret af TWC, viser vejen frem for andre byer og organisationer, der ønsker at tage skridt mod en mere bæredygtig og effektiv fremtid, og vi er utroligt stolte af at have bidraget til de gode erfaringer. Vi ser frem til at se, hvad fremtiden bringer!

Log in with your credentials

Forgot your details?