I denne artikel vil vi gennemgå, hvad det koster at oplade en elcykel via konkrete udregninger. Du får derigennem en dybere forståelse af de begrænsede omkostninger ved at køre på elcykel.
Vi kan allerede nu afsløre, at det er utroligt billigt at lade en elcykel op – samt at der er en masse at spare ved at skifte til elcykel fra bil.
Hvad koster det at lade en elcykel op? Konkret udregning og gennemgang
En fuld opladning af en elcykels batteri koster typisk mellem 50 øre og 1,5 kroner. Hvis elprisen f.eks. er 2 kr. per kWh (relativt standard pris), og dit batteris samlede kapacitet er 0,4 kWh (også relativt standard), vil en enkelt opladning koste dig 80 øre.
Lad os gennemgå regnestykket i dybden herunder:
- Find batteriets kapacitet i watt-timer (Wh): Dette kan normalt findes i elcyklens manual, og ofte står det endda på batteriet. Lad os antage, at batteriets kapacitet er 400 watt. De fleste batterier har en kapacitet på mellem 300 og 600 watt.
- Find din lokale elpris: Prisen på elektricitet varierer fra sted til sted og fra time til time. For denne udregning skal du bruge prisen per kilowatt-time (kWh). Lad os sige, at prisen er 2 kr. per kWh inkl. gebyrer (standardpris).
- Konverter batteriets kapacitet til kilowatt-timer (kWh): Dette gøres ved at dividere batteriets kapacitet i watt-timer med 1000. Så for vores eksempel: 400 Wh/1000 = 0,4 kWh.
- Gang den konverterede kapacitet med elprisen: Dette giver dig prisen for at oplade batteriet. Så for vores eksempel: 0,4 kWh × 2 kr/kWh = 0,8 kr (80 øre).
Der tages naturligvis hensyn til, at alle modeller er forskellige, at strømpriserne kan svinge, alder på cyklen osv. Vores udregninger er udelukkende vejledende med udgangspunkt i markedets standarder lige nu.
Hvad koster en tur på elcykel? Eksempel på 30 kilometer tur
En tur på 30 kilometer vil typisk koste 0,60 kroner (60 øre), hvis elcyklen bruger 10 Wh pr. kilometer (standard) og elprisen er 2 kr. pr. kWh. Lad os gennemgå regnestykket herunder.
For at finde ud af, hvad det koster at køre 30 km. på en elcykel, skal vi først vide, hvor mange watt-timer (Wh) der bruges pr. kilometer, og derefter beregne de samlede watt-timer for hele turen.
Lad os antage, at elcyklen bruger 10 Wh pr. kilometer. De fleste elcykler bruger mellem 10 og 20 Wh alt efter model, assistance, vægt, terræn osv.
1: Beregn det samlede strømforbrug:
- Strømforbrug pr. kilometer: 10 Wh/km
- Afstand: 30 km
- Samlet strømforbrug = 10 Wh/km × 30 km = 300 Wh
2: Beregn opladningsomkostninger:
- Vi bruger den samme elpris som før: 2 kr per kWh.
- Konverter den samlede kapacitet til kilowatt-timer (kWh): 300 Wh ÷ 1000 = 0,3 kWh.
- Pris for at oplade batteriet: 0,3 kWh × 2 kr/kWh = 0,6 kr.
Så det vil koste 0,6 kr at køre 30 km på en elcykel, hvis den bruger 10 Wh pr. kilometer, og elprisen er 2 kr per kWh.
Brug for mere opladnings-inspiration? Læs vores guide til opladning af elcykel-batteri.
Elcykel opladning sammenlignet med elbil – en tydelig prisforskel
Typisk koster det ca. 20 gange så meget at køre med elbil sammenlignet med elcykel. Du kan dermed spare mange penge ved at skifte elbilen ud med en elcykel.
Mens en elcykel typisk kræver en relativt beskeden mængde strøm til opladning, er en elbils strømforbrug markant højere. Lad os regne lidt på det:
- Lad os tage udgangspunkt i vores tidligere eksempel, hvor en 30 km. tur på en elcykel koster omkring 0,6 kr i opladningsomkostninger til en tur på 30 km.
- Hvis vi antager, at en elbil bruger 6 kWh for at dække samme afstand (de fleste elbiler bruger omkring 0,2 kWh pr. kilometer), ville det med elpris på 2 kr. per kWh koste omkring 12 kr. at oplade elbilen til den samme tur.
Det er dermed omkring 20 gange dyrere at køre 30 km i elbil end at tage turen på en elcykel.
Det er også værd at huske, at denne sammenligning er mellem en cykel og en bil, der begge er eldrevne. Hvis vi i stedet sammenligner med en benzin- eller dieselbil, vil forskellen være endnu større. De fleste nyere benzinbiler koster omtrent 3 kroner i benzin pr. kørte kilometer og vil dermed komme op på hele 90 kroner for samme tur.
Et nyere elcykelbatteri koster mindre end et gammelt
Nyere batterimodeller har en konkurrencefordel, når det kommer til pris – både ifht. vedligehold og opladning
Så selvom investeringen i et nyt batteri kan virke som en udgift på kort sigt, vil de lavere driftsomkostninger og den øgede pålidelighed på lang sigt ofte opveje initialomkostningerne. Derfor kan det være en fordel for at opgradere til en nyere batterimodel, særligt hvis det nuværende er markant ældre.
Præcis som alle andre batterier i fx computere og telefoner, mister elcykelbatterier ydeevne med tiden. Hvis man oplever, at ens batteri holder kortere mellem opladningerne end det plejer, kan det derfor ofte være en oplagt ide at undersøge mulighederne for et nyt batteri.