Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme – Mere Strøm på de Danske Cykler!

Flere og flere danskere vælger elcyklen fremfor den traditionelle. Elcyklen, som i begyndelsen var bred, tung og primært til ældre borgere, findes nu i utallige strømlinede, stilsikre og praktiske udgaver. Den vinder frem blandt businessfolk, unge familier, studerende og pendlere. Vejdirektoratets Nationale Videnscenter for Cykelfremme har undersøgt fænomenet. Vi har med stor nysgerrighed og interesse gået den undersøgelse efter i sømmene og kan konstatere, at det ser lovende ud for fremtiden for bæredygtig transport i Danmark. Vi tror også på, at det kan blive endnu bedre. 

I Two Wheel Company har vi aldrig været i tvivl om, at elcykler ville komme til at ændre alles syn på transport markant. De mange fordele tæller blandt andet stor forandring indenfor socioøkonomi, individuelt helbred, klimaaftryk, befolkningsglæde og utallige andre, positive sideeffekter. De aspekter var alle medvirkende til, at vores virksomhed blev startet. Vores mål var og er, at alle skal kende til fordelene ved at vælge elcykler og tage et aktivt kig på deres transportbeslutninger – både privat og i virksomhederne.

De seneste år har vi derfor med glæde kigget med og klappet på sidelinjen, når den ene efter den anden rapport om alle fordelene ved især elcyklisme er udkommet. Netop endnu en sådan har nu set dagens lys, nemlig Det Nationale Videnscenter for Cykelfremmes undersøgelse blandt cyklister i Danmark. Det Nationale Videnscenter for Cykelfremme opererer under Vejdirektoratet for at fremme vidensniveauet om cyklisme og cykelfremme i både Danmark og internationalt. Man kan derfor helt uden kvaler sige, at dette emne efterhånden er på agendaen helt oppe, hvor det virkelig gør en forskel.

Lad bilen stå

Der er mange spændende, lærerige og enormt interessante informationer at finde i rapporten. Allergladest gør det os at læse, at hele 62% af elcykel-ejere beretter, at deres elcykel får dem til at vælge cyklen oftere. Det betyder nemlig, at de dermed fravælger bil, tog og andre transportformer, som har langt større klimaaftryk, og at de aktivt tager valg, der fremmer deres egen livsglæde.

Det er nemlig lige dét, vi også oplever. Vores kunder fortæller, at de nu langt oftere vælger at tage elcyklen ved både korte og længere ture, end de nogensinde overvejede at gøre, da de blot havde en traditionel cykel. Vi kan dermed aktivt følge med i udviklingen af folk, der tager bevidste valg, som gavner både dem selv og vores planet.

Opdag muligheder, du aldrig havde drømt om

Undersøgelsen fortæller også, at 61% cykler længere ture på deres elcykel, end de gjorde på deres traditionelle cykel. Dette bevidner, at cyklister efterhånden får øjnene op for elcyklens sande potentiale. Vi oplever jævnligt kunder, der løbende opdager, at de rent faktisk kan cykle meget længere uden at blive udmattede, når de får hjælp af en batteridrevet motor, og som derfor udfordrer sig selv og deres elcykel på længere og længere ture.

Pludselig tager de cyklen fremfor bilen, når de skal på udflugt i weekenden med børnene, når de skal til møde i nabobyen eller når de normalt ville have taget toget nogle enkelte stop for at løbe et ærinde. Situationer, hvor de normalt ville have sat sig ind i bilen og kørt afsted uden at skænke det en tanke. Bakker og modvind bliver pludselig tæt på ligegyldige, når man kan indstille sin cykel så det føles som flad vej og vindstille.

Forbillederne findes – vi skal være med

Sidst men ikke mindst fortæller denne rapport om, hvordan vores nabolande tackler udviklingen. Blandt andet beretter den, at man i Holland har gjort lån til elcykler rentefri, lavet særlige beskatningsregler samt gjort det billigere for medarbejdere at leje eller lease elcykler gennem deres firma. Disse tre tiltag er noget, vi med stor interesse følger med i, da det uden tvivl ville åbne op for elcykelbrug for rigtig mange mennesker, hvis lignende forslag blev stillet i Danmark.

På dette område er Holland et kæmpe forbillede, som Danmark uden tvivl kan lære noget af. I Holland sælger de nemlig flere elcykler end traditionelle cykler. Hvis effekten i Holland er bare en brøkdel af den, vi ser beskrevet i denne danske undersøgelse, betyder det altså, at de er nået langt med den bæredygtige omstilling på transportområdet. Det gør os stolte og glade at opleve, at Danmark tør måle sig med foregangslandene, og vi i TWC håber inderligt, at dette blot er de første, spæde skridt på vejen til at gøre Danmark til en udpræget elcykel-nation.

Du kan læse hele rapporten og de spændende resultater her.

Log in with your credentials

Forgot your details?